A nő családi szerepének csapdái

A nők és férfiak közti megkülönböztetésnek egyik legsarkalatosabb pontja az a különbség, amely a biológiai reprodukcióban játszott szerepükből adódik. Csak a nő képes a gyerek kihordására és gyerekszülésre, hangzott el számtalanszor vitánkban, ezért meg kell védeni őt attól, hogy olyan tevékenységeket végezzen, amelyek megakadályozzák azt, hogy ennek az elsődleges szerepkörének eleget tegyen.

Senki sem tagadja a reprodukcióban játszott szerep biológiai meghatározottságát. Viszont teljesen jogosak azok a kérdésfelvetések, amelyek arra vonatkoznak, hogy miként kezeli a társadalom őket, milyen következtetéseket von le belőlük a nők családon belüli és kívüli szerepeivel kapcsolatban, és – nem utolsó sorban – miként értékeli őket és milyen helyet szán nekik a társadalmi ranglétrán. Közhelyszámba mehet annak megállapítása, hogy az ember természete – ennek bármilyen vonatkozásáról is legyen szó – nem létezik e természet kulturális értelmezésén és használatán kívül. Vagy nem? Ha mégis, ennek ellenére – főként mikor a nemek közti különbségről beszélünk – sokszor nehéz elfogadnunk azt, hogy emezt nem a genetikai kódokban, hanem azokban a módozatokban kell keresnünk, ahogyan a társadalom különféle intézményei (a család, az iskola, a munkahely, a média, a politika) meghatározzák, értékelik és rangsorolják őket.

Másképp szólva, igen helytelenül járunk el, ha annak alapján, hogy testének biológiai felépítésénél fogva egyedül csak a nő képes a gyerekszülésre, arra a következtetésre jutunk, hogy a gyereknevelés alapvetően/kizárólag az ő feladata. Az aztán már egyenesen igazságtalanságnak számít, hogy ugyanerre hivatkozva kizárjuk őt más szerepekből ráadásul azzal érvelve, hogy mindez az ő érdekeit szolgálja. Mi más működteti ezeket az álláspontokat mint a patriárchális és paternalista elvek összefonódása. Hiszen, egyfelől, ez az „érvelés”, és a nevében végzett gyakorlat – kiszorítva a nőket számos anyagi és más jellegű elégtételt hozó tevékenységből – hátrányos helyzetbe hozza őket a férfiakhoz képest (vagy, másképp mondva: a maszkulinként meghatározott szerepek betöltőit részesíti előnyben). Másfelől pedig, az elnyomó felsőbbrendűségi gesztusával, hálát követel magától az alárendelttől, ráadásul bűntudatot ébresztve benne azért, ha nem értékeli eléggé azt, hogy „megvédte” őt azoktól a kellemetlenségektől, amelyek – esetleg – a gyereknevelés, a házimunka és a jövedelemszerzés hármas terhéből származnak.

Miért sántítanak ezek az argumentumok? Mindenekelőtt azért, mert tévesen következtetnek, amint már mondtam, a gyerekszülés biológiai tényéből a gyereknevelés kizárólagosan vagy alapvetően női társadalmi feladatkörére. Helyesen állapították meg sokan a vitában: hadd szóljunk a férfi (lelkész) apai és férji kötelességéről is. Hiszen anélkül, hogy a családon belüli munkamegosztást és az erről, valamint a házimunkáról vallott nézeteinket megváltoztatnánk, nem lehet teljes és elégtételeket hozó az a változás, amely „megengedi” a nőknek azt, hogy jövedelmeikkel hozájáruljanak a család anyagi fenntartásához. Sőt, továbbmenve, annak a közösségnek ezzel kapcsolatos felelősségéről is szólnunk kell, amelyik – állítólag – nagyra értékeli a nő szerepét a társadalom (család, közösség, nemzet, emberiség) biológiai és kulturális reprodukciójában. Lehet, hogy rossz emlékeink vannak a kommunista rendszer bölcsődéiről és óvodáiról, de ez nem jelenti azt, hogy nem tudnánk kitalálni, miként kell emberségesebben működtetni azokat az intézményeket (közösségi formákat), amelyek – szükség esetén – átvehetik a nőktől és férfiaktól a házimunka és gyereknevelés bizonyos feladatait.

A szülés mint női feladat mellett, sokszor és sokan említik meg azt, hogy a nő szerepe az is, hogy közösségének nyelvét, szokásait, hagyományait, sőt becsületét és ilyenformán, általában, identitását megőrizze. Ezek a megfontolások mindig alárendelik a nőt valamilyen magasabbrendű instanciának, és nem tartják tiszteletben azt, hogy neki mint autonóm egyénnek milyen jogai, szükségletei, elképzelései, vágyai vannak. Sőt, elképzelhetetlennek tartják, hogy a nőkről ilyen terminusokban is elfogadható/illik/kötelező gondolkozni, annak ellenére, hogy láthatnák, ha akarnák: ők nem feltétlenül, és nem csak, és nem mindig akarnak a másokról való gondoskodás önfeládozó hősei lenni. Erre azt mondják egyesek, hogy ezek az individualizmus rákfenéi, amelyekkel szemben a nőknek „esélyük” van arra, hogy a közösségiség és a szolidaritás eszméit gyakorolják. De ehhez, nyilván, a férfiaknak is joguk kellene legyen. Ráadásul ennek a gondolatmenetnek visszaütői is vannak, amelyek ismét negatívan érintik a nőket úgy, hogy közben ők magukat elmarasztalják emiatt. Lásd azokat az eseteket, amikor a családi szerepkörének önmagát teljesen feláldozó nőt – adott ponton – azzal vádolják, hogy túlságosan hagyományörző, nem halad a korral, nem képes arra, hogy független legyen, nem tud/akar mást csinálni „csak” a házimunkát. Nem beszélve arról a hátulütőről, ami azzal jár, hogy a férjét és gyerekeit kiszolgáló nő (akinek közben, különféle okoknál fogva, nem adatott meg, hogy más képességeit is kifejlessze és kamatoztassa) egyszer csak magára marad (férje elhagyja, gyerekei felnőnek) és igen nehezen (vagy már egyáltalán nem) tudja önmagát újrakitalálni. Esetleg azért, mert már igen idős, vagy azért, mert ezt az abilitását nem tudta kifejleszteni többek között amiatt, hogy a társadalom elmarasztalta, esetleg büntette is őt akkor, amikor ezt megpróbálta.

Mindezen, de sok más ok miatt is, hatványozottan kellene támogatnunk azokat a nőket, akik a hagyományosan nem női szakmák betöltői kívánnak lenni. Például lelkészek. Akik családosan, férjezetten, gyereket vállalva, avagy ellenkezőleg, családtalanul, férjtelenül és gyerektelenül, de egyértelműen odaadóan és hozzáértően akarják végezni munkájukat családon belül és kívül egyaránt. Mégpedig úgy, hogy közben önmaguk egyéni érdekeit, szükségleteit és álmait is megvalósítják.

125 válasz: “A nő családi szerepének csapdái”

 1. Réka

  Kedves Enikő,
  nagyon örülök, hogy blogot írsz egy igen fontos témáról. Szívesen olvaslak, de meg kell vallanom, néha egy nekifutás nem elég, hogy a teljes bejegyzést átböngésszem.
  Sok sikert!
  Réka

 2. maja

  próba

 3. maja

  Mostmár több generáción keresztül próbálunk mi nők változtatni a sorsunkon. De vajon jól neveljük-e fiainkat, hiszen a férfiak többsége ma is uralkodni akar. Első indok: ő több pénzt visz haza. Ha nem így van, akkor a nő otthoni munkáját igyekszik minden percben kifogásolni, hogy mégiscsak ő legyen a felsőbbrendű.
  Az egyenjogúság/egyenlőség csak olyankor jut eszükbe, amikor nem engednek előre bemenni egy ajtón vagy nem akarják átadni a nőnek a helyet a buszon. Meg amikor elvárják, hogy pénzt vigyél haza.
  Megszűnik ez a törekvésük azonban rögtön a konyha küszöbén, mosás, vasalás, gyereknevelés terén. Bevásárolni is menjen a nő, mert ő tudja, hogy mit kell vásárolni.
  Annak a nőnek, aki tíz év alatt három gyereket szül, egy szabad pillanata sincsen. Tíz év után meg a férj már válni akar tőle,mert hajdanán mindenféléről jól lehetett beszélgetni vele, mostanában meg már nem tud semmiről. Egy újságot se vesz a kezébe. Tisztelt uramnak nem jutna eszébe néha-napján megfőzni az ebédet, hogy a felesége újságot vehessen a kezébe.
  Attól a férfitól, aki otthon így viselkedik, hogyan lehet elvárni, hogy más legyen a munkahelyén? Ott is csak másodrangúnak tudja tekinteni a nőt.

 4. gabi

  A gyerekneveles nem kizarolag a no felafata. De: vegyuk figyelembe, hogy mindenki minden munkakorben potolhato, csak egy kivetel van es ez az anya potolhatatlan szerepe a gyerek fejlodeseben a gyerek elso eveiben. Akkor miert ne hagynank a noket, hogy vegrehajtsak azt amire a leginkabb alkalmasak e vilagban. Persze minden segitseget megadva nekik. Megutkozve latom, hogy a modern tarsadalomban lenezik azokat a noket akik a szules utan gyorsan nem allnak munkaba, mondvan, hogy ok biztosan semmihez nem ertenek a gyereknevelesen kivul, es ezert nem dolgoznak. Ugyancsak a fejlett orszagokra jellemzo, hogy sem a no sem a ferfi szerepe nincs meghatarozva es mindenkitol mindent elvarnak. Ezert aztan soha nem erezhetjuk magunkat ugy, hogy eleget tettunk kotelessegeinknek. Bizonyos tarsadalmakban, amiket a nyugati kulturank sokszor elmarasztal, ha egy no jo anya akkor elegedettek vele, ha egy ferfi eltartja a csaladjat szinten nyugodt lehet a lekiismerete. Ezzel szemben itt ahol azt mondjuk, hogy egyenloseg van, a ferfiak rakenyszeritik a noket, hogy ha egyenloek akarnak lenni hadd vegyek fel a versenyt a munka teren veluk. Eleve olyan szakmakat fizetnek meg jol, ahol a noknek testi es lelki felepitesukbol adodoan nincs eselye. Szerintem az egyenloseg nem ezt jelenti. Sokkal inkabb azt, hogy mind a ferfiak mind a nok olyasmit csinaljanak amire ratermettseguk van es e munkakat tekintsuk egyenrangunak es egyforman fontosnak.

 5. Fonok

  Kedves Eniko, azt hoszem, hogy a noi emancipacio mar regen atesett a lo masik oldalara. Addig nem is volt annyi tarsadalmi vita, csalad es tarsadalomosszeroppanas, amig ilyen mereven ki nem eleztek az ellentetet no es ferfi kozott. De ugyebar az, aki nem kepes a csaladi elvarasoknak es feleseg-mivoltnak megfelelni, azok egyre inkabb a szakma ordogenek buvolete ala esnek. Es sokszor balul sul ez el. Amiota on is, es sok ilyen nagyzolni es szerepelni vagyo no jut pozicioba, azota a valasok es a pszihiaterhez valo sorban allas ugyancsak megnott.
  Olyan ez, mint amikor azert is harcolnak a nok, hogy mindenfajta munka nem engedelyezett szamukra. Hogyha a kozuti balesetek 87 %-at nok okozzak hozza nem ertes miatt, miert lenne szukseg meg tobbre? Az a hibaja onnek is, hogy a sajat eletenek kudarca miatt masokat fertoz meg az emancipacio aids-evel.

 6. Kelemen Attila

  Főnök, folytasd, nagyon érdekes, amit mondasz. Mi a véleményed a néger nőkről? Szerintem a te statisztikáid szerint, elsősorban a néger, ezen belül is a néger lezbi nők okozzák a legtöbb közúti balesetet.

 7. Új széköly

  Azt hiszem ez a nagy emancipálósdi egy kicsit túl van hangsúlyozva… Minden korban megtalálhatók azok a nõszemélyek, akik megpróbálják átalakitani azt, amit Valaki valahol kitalált, mûködõképes és megteremtett. Ezzel semmi mást nem akarnak elérni, csak magasabbrendûségüket bizonyitani egy evilági világban a Teremtõvel szemben.
  Egy kicsit úgy érzem, hogy Enikõ megpróbálja felmelegiteni azt a levest, amit a nyugati civilizáció(??) már letárgyalt és elvetett. Az abban a világban élõ nõk, akik már megtapasztalták a hatalmas emancipáció minden elõnyét, megpróbálnak valamiképpen visszabújni régebbi szerepkörükbe. Nálunk, mivel minden egy kicsit késöbb éerkezik ide, csak most jutottak el egyesek, hogy ezért tüntessenek. Nagyon jó, lehet is, csak az erednményre is kell gondolni, és persze nem csak rövid távon. Meg kell nézni, hogy azokban a társadalmakban, illetve közösségekben , ahol megbomlott a nagyon jól kitalált rend, azokban bekövetkezett a bukás is.
  A nõ is és a férfi is valamire teremtve voltak. Ha azt teszik, amire teremtettek, akkor jól érzik magukat, akkor úgy érzik a helyükön vannak, ha pedig kitörnek abból az állapotukból, akkor rossz lesz nekik. Sajnos manapság a férfiak elnõiesedtek, ebben van szerepük a nõknek is, és a nõk kezdenek elférfiasodni. Ez pedig senkinek sem lesz hasznára, sem a nõnek, sem a férfinek…
  Nem azt mondom, hogy nincsenek gondok a felfogásokban és, hogy nem kellene bizonyos dolgokon változtatni, de nem olyan drámai a helyzet, ahogy Enikõ elõadja…mellesleg a férfiaknak is lehetne kifogásolnivalójuk, de õk arra gondoltak nem fognak ilyen kicsinyes játékokba belemenni…
  Félreértés ne essen, mielõtt felbõszült nõk nekem támadnának, én a nõk pártján is állok, mert az emberek pártján állok. Sokszor segitek feleségemnek, igaz lehetne többet is, vagyok a gyerekemmel, szeretek bevásárolni és támogatom a munkájában. Csak úgy lehet normális, kiegyensúlyozott kapcsolatot kialakitani, ha mind a két fél, jelzem!!!, ha mind a két fél odafigyel a másikra! Azt mondta nekem egyszer valaki: Ha minden ember azt szeretné, hogy a társa jól érezze magát, jól éljen, akkor próbálja meg mindig boldoggá tenni…soha nem lesz ideje magával foglalkozni!!
  Azt, hogy az egyházban mennyire kell legyen kiegyensúlyozott az arány, nem tudom, nem én vagyok az itélõbiró! Meg kell esetleg nézni mit is ir errõl az IGE!!! Mert csak egyedül az lehet mérvadó!!!
  Én úgy láttam, hogy az ÚR fejjé tette a férfit, minden területen!!! Ez nem azt jelenti, hogy a nõ kevesebb értékû!!! De próbálják már megérteni, hogy mindenkinek az a jó, ha azt teszi, amire teremtetett!!!!! A férfi legyen FÉRFI, a nõ pedig NÕ!!!!!!!
  Tisztelettel
  Zoltán

 8. Fonok

  Mi a baj, Attila, most mar a neger nokkel is bajod van, nemcsak a magyarokkal. A nevtelensegbol, egy simulo filozofiat vegzett senkibol most mar valojaban nagy ember lett. Vajon mennyi penzt kaptal ezert (is)?

 9. Új széköly

  Aki ki mert állni blogolni, kell válaszoljon a hozzászólásokra is…vagy legylábbis kellene…

 10. Új széköly

  Úgy látom kedves Enikõ, hogy Ön nemn ütköztetni akarja a véleményeket, hanem csak keres egy lehetõséget, ahol elmondhatja azt, amire gondol…vagy nem…szomorú, hogy nem mer kiállni a véleményéért…miért is vállalta fel ezt a blogolósdit- feltette már magának ezt a kérdést??

 11. Bulgakov

  Kedves Fonok. Szerintem a kis Attilának feltünési mániája van. Imád szerepelni, s megprobál mindig okoskodni, de ugyel arra, hogy jol elbujjon valaki háta mögé. Ugy ahogy azt egy senki szokta.

 12. Mary

  Kedves Enikö!

  Gratulálok feltáró írásodhoz, ugyanis mindannyiunkat, akik nök vagyunk, érint és értjük, miröl írsz. Ezen kívül érint néhány embert, aki felveszi az inget, ami nem inge. :) Vagy mégis. :)

  Én szívesen olvasnék egy írást arról is, hogy milyen pszichológiai háttere van az olyan neveknek, mint Fonok (ill. Fönök) vagy Új Széköly. Kíváncsi lennék arra is, hogy érdemes-e ilyen nevü egyéneknek egyáltalán válaszolni, vagy inkább válasszuk a Don Quijote sorsát. :)

  Remélem, az utóbbi napokban nem ütöttél el senkit és a tegnap ebédet is föztél, meg ruhát mostál, ahogy illik és ahogy sokan ezt el is várják.
  :)

  De azt is remélem, hogy ez a primitívség, amiket itt fentebb olvastam, nem veszi el a kedvedet, hanem inkább megerösít abban, hogy igenis van tennivaló. Pontosan az ilyenek miatt. Én már rég nem élek Erdélyben, de minden odalátogatásom egy kultúrsokkot okoz, mivelhogy Erdély mégsem éppen a nöi-férfi egynejogúságról híres.

  Tény az, hogy a nö mindenhol a világon csapdába esik, mivel ö szüli a gyermekeket. Ez társ nélkül borzasztó nehéz, de nem lehetetlen. Vannak olyan társadalmak, ahol a házastársak valóban társak, bajban és örömben. Én ebben a szerencsés helyzetben vagyok, habár a páromat sokan kiröhögték Erdélyben, mert lecserélte a lányunkon a Pamperst. Ha megivott volna egy láda sört, megveregették volna a hátát. :) Vagy ott sose meséli el, hogy szeret bezárkózni a konyhába (én is ki vagyok zárva) és kísérletezni a kályhánál. Isten ments, hogy erröl mesélne!

  Summa-summarum: az életben csak akkor lehet továbbjutni, ha férfi és nö összefognak. És nem akkor, ha ilyen nevetséges hatalmi viszketegséggel magukban élnek, mint amiket itt összeolvastam.

  Kedves Enikö, még egyszer sok eröt a munkádhoz, a felvilágosításhoz, kösz a precíz, szakszerü és objektív elemzésekért, mindig szívesen olvasom.

 13. Új széköly

  Kedves Mary!

  Bocs, ha félreértettél! Soha nem voltam és vagyok az ellen, amit leirtál! És ellentétben Veled, nem is foglak minõsiteni. Lehet, hogy primitivség, amit irtam és nem érhetek fel olyan magasságokba, hogy belépjek a “körötökbe”, de olvasd el még egyszer légyszi, amit irtam.
  Én, ellentétben azzal, amit Te gondolsz, nem szégyellem, hogy kicserélem a pelenkát a gyermekemen, sõt szoktam fõzicskélni is, sajna elég keveset, mert nem nagyon jut rá idõm, szoktam vigyázni a lányomra, hogy a feleségem elmehessen nyugodtan a városba, éjszaka, ha sir, felkelek hozzá…és még inni is nagyon keveset szoktam… Ezeket csak azért irom le, hogy egy kicsit lássál másképp is!
  Nekem nem azzal van bajom, hogy nem kell egyenlõnek lenni egy kapcsolatban, vagy le kellene nézni a nõket- külömben környezetemben inkább nõpártinak ismernek-, hanem azt vitatom el, hogy egészséges- e a túlzott emancipáció??
  Szerintem Te nem olvastad el egészen a levelemet, mert ha megtetted volna, akkor lehet más lenne a véleményed! Nem biztos, hogy az elsõ két- három sor után, már válaszolni kell bõszülten mindenre…
  Nem akartam senkit sem megbántani, leirtam egy véleményt, úgy tudom, hogy ezért is vannak ezek a blogok!
  De ha megbántottalak volna, vagy megsértettelek volna nõi büszkeségedben, akkor állok elébe, bocsánatot kérek!
  Kiváncsi vagyok, hogy ezek után, mit fogsz erre a levelemre, és az elõtte irott levelemre, ha még egyszer elolvasod, reagálni.
  Elég rég elmehettél innen, vagy nagyon rossz tapasztalataid lehetnek, ha azt gondolod, hogy csak olyan férfiak laknak errefelé, akik nem mmerik kicserélni a pemperst, és nem fõzicskélnek… Lehet, hogy a baráti körrel van baj??? vagy esetleg többet kéne hazajárni…
  Minden esetre nekem a baráti körömben ezeket csinálják és értékelik, hoyg én is csinálom…és megsúgom, elégh sokan vagyunk…
  Isten áldjon!
  Zoltán

 14. Mary

  Kedves Új széköly,

  elnézést, hogy késön válaszolok, de nem vagyok állandó hozzászóló itt. Néha-néha nézek be ide.

  Sajnálom, ha hozzászólásomat személyes sértésnek vetted, nem ellened irányult. Csak úgy általában szóltam, magánvélemény, ha szabad.. Arról beszéltem, amiket Enikö írt és a reakciók – minden kritikán aluli.

  Már ne haragudjál, de a nickneved annyira primitív és provokáló. Annyi mindent mesél rólad. L

  Én is székely vagyok és ezt mindenhol megmondom, tisztázom (nem könnyü!), de röhejesnek tartanám, magamat új székölynönek nevezni (széköly azért nem vagyok es sose voltam. ) Képzeld el, hogy fogná fel a német kollégám ezt a székely humort?! Vagy mit értene ebböl? Inkább vagyok, élek, hatok. Abból megtudják, mi ez. Nekem nincs szükségem ilyen kiabáló, piaci reklámnévre. Amerre járok, alakul a vélemény rólam, nem kell ezt névben kifejezzem, aláhúzzam és mindenki képébe ordibáljam. Elég az, amit teszek, mondok, élek. Ebböl jön a tisztelet más oldalról.

  De visszatérve a témához : csak gondold végig logikusan a dolgokat (ha van feleséged és gyereked, akkor könnyebb), akkor te is beláthatod, hogy a “gyerektermnelés” a nök hátrányára és a tarsdalom elönyére válik. Ha te is termeltél gyereket, büszke lehetsz, de még büszkébb az állam. Ki fizette ki a számlát a buli végén? Kedves nejed. Mert minden segítség hiábavaló, ha szegény fel kell adja minden álmát, vágyát stb. Hogy állam atyának meg férjúrjnak megfeleljen.

  Amit Enikö írt, az igaz. Mikor következöleg terhes leszel, fordulj bizalommal hozzám, morálisan támogatni foglak, más támogatást úgyse kapsz. Ha valamiröl lemaradtál az életben, hát istenem, ez így van, hiszen nönek születtél, nem?

  Félre a viccel, nem arról van szó, hogy ki hogy értelmezi. Nekem ne jöjjetek Ádámmal és Évával, hiszen akkor nem a 21. rohanó évszázad volt.

  Te szeretsz isten áldásokban gondolkozni, akkor gondolkozzál anyukádon, húgodon, növéreden, feleségeden. Cserélnél-e velük? Ha nem, akkor miért? Ezeken gondokozzál, és akkor rájössz, hogy Enikö nem a férfiaknak akar rosszat, hanem a nöknek jobb jövöt.

  P. S. Mellesleg nem kell attól félni, hogy feleségeitek könnyebbítése megrövidíti a férfiasságotokat. :D Inkább meghosszabbítja a férfiszimbólumokat, érzelmeket, két ember közötti örök értékeket.

  Üdv Erdélyországba:

  Mar

 15. Mary

  Helyesírási hibáimat nézzétek el, mivel nincs mód utólagos korrektúrára. Aki amit felfedezett, megtarthatja magának emlékbe. :D

 16. Myzhae

  Kf6szi sze9pen, hogy bene9zte9l, igen te9nyleg vannak kutousyk, de az a le9nyeg hogy nem szabad megijedni e9s mindig legyen ne1lad egy jf3 kis bot. Hamarosan e9n is kine9zek a Budve1r fele.

 17. Eric

  Jf3l sikerfclt fotf3k.Milyen re9g nem je1rtam aefarrle…volt egy pe1r juhe1sz kutye1s akcif3m aefarrle, azf3ta inke1bb a Budve1r fele dugom az orrom… Csak edgy tove1bb :)

 18. buy accutane

  That’s a well-thought-out answer to a challenging question

 19. prednisone

  A few years ago I’d have to pay someone for this information.

 20. degree programs

  If I communicated I could thank you enough for this, I’d be lying.

 21. VIAGARA

  That’s the perfect insight in a thread like this.

 22. bible college online courses

  Thanks for being on point and on target!

 23. viagra online

  One or two to remember, that is.

 24. online graduate math courses

  The paragon of understanding these issues is right here!

 25. viagra prescriptions online

  Posts like this make the internet such a treasure trove

 26. viagra cheap no prescription

  That’s not even 10 minutes well spent!

 27. car insurance quotes

  You’ve captured this perfectly. Thanks for taking the time!

 28. auto insurance free quotes

  You’re on top of the game. Thanks for sharing.

 29. auto insurance online quotes

  Super informative writing; keep it up.

 30. cheap life insurance policies

  Short, sweet, to the point, FREE-exactly as information should be!

 31. http://www.comparecashbackcards.net

  Yeah that’s what I’m talking about baby–nice work!

 32. buy auto insuance online

  How neat! Is it really this simple? You make it look easy.

 33. cheapest casr insurance

  What a pleasure to meet someone who thinks so clearly

 34. insurance quote for nj

  Very true! Makes a change to see someone spell it out like that. :)

 35. cheap car insurance in nj

  God help me, I put aside a whole afternoon to figure this out.

 36. insureyourcaronline.com

  A minute saved is a minute earned, and this saved hours!

 37. car insurance market value

  Wow, your post makes mine look feeble. More power to you!

 38. free car insurance quotes nj

  Knocked my socks off with knowledge!

 39. car insurance quotes

  That’s a mold-breaker. Great thinking!

 40. viagra

  This article keeps it real, no doubt.

 41. cheap car insurance quotes online

  This article keeps it real, no doubt.

 42. how to buy doxycycline

  Ya learn something new everyday. It’s true I guess!

 43. ordering prednisone online

  I am forever indebted to you for this information.

 44. trucking company co-ops for health insurance coverage

  If only there were more clever people like you!

 45. insurance health career

  I wanted to spend a minute to thank you for this.

 46. www.insurersbasic.com

  Ppl like you get all the brains. I just get to say thanks for he answer.

 47. fl cheap health insurance

  Clear, informative, simple. Could I send you some e-hugs?

 48. insurance health sample

  I had no idea how to approach this before-now I’m locked and loaded.

 49. viagra or cialis online

  I never thought I would find such an everyday topic so enthralling!

 50. online colleges

  You’ve impressed us all with that posting!

 51. payday loans

  dgkrbrag payday loans

 52. payday installment loans

  vtuqugr payday installment loans

 53. payday loans

  nubxbm payday loans

 54. 24 hour loans

  mahxuhdb 24 hour loans

 55. payday loans

  tifvjc payday loans

 56. magnum cash advance

  bsersby magnum cash advance

 57. payday loans

  qhkbho payday loans

 58. money mutual

  avayivo money mutual

 59. payday loans

  uasfzs payday loans

 60. sameday payday loans online

  efpawu sameday payday loans online

 61. payday loans

  adkayf payday loans

 62. payday loans

  kucznqnb payday loans

 63. money mutual

  xeqtkny money mutual

 64. payday loans

  tyudbk payday loans

 65. apply for instant loans

  upvzvncl apply for instant loans

 66. mobile loans

  cqlumts mobile loans

 67. payday loans

  dcjziux payday loans

 68. payday loan

  barqnsa payday loan

 69. mobile loans

  awcurs mobile loans

 70. no credit check loans

  bjsgxg no credit check loans

 71. payday loans

  erkhrnm payday loans

 72. payday loans

  mffscuvj payday loans

 73. payday loans

  hurhlk payday loans

 74. payday loans

  jviuno payday loans

 75. payday loan

  wcswxihq payday loan

 76. fast payday loans

  wxvjzl fast payday loans

 77. payday loans

  dldulgs payday loans

 78. cheap viagra

  zcnjab cheap viagra

 79. risnpoxb

  lbjbctyo

 80. hello

  idoplq idxkfct

 81. payday loans

  imlzsxx payday loans

 82. 銉儢銈裤兂 鏂颁綔

  アライメント性能を高めたボディー形状トラディッショナルシェイプと高慣性モーメント、高いアライメント性能を実現した『MANTA GHOST』は従来のフォンタナのようなセンター形状を採用、クラウン部分に溝状のサイトラインを施し、高いアライメント性能を実現。
  銉儢銈裤兂 鏂颁綔 http://www.desertacademy.org/wp-includes/css/io32bpesi_9948luuu13rw_8335.html

 83. 銈儑銈c儉銈?銈广儖銉笺偒銉?銉°兂銈?浜烘皸

  アシックス(asics) GEL BREAK CP 2(ゲル ブレイク CP 2) TLL689 0190(ホワイトブラック) 【テニスシューズ】【カーペットコート】【メンズ】【レディース】【ポンパレモール】
  銈儑銈c儉銈?銈广儖銉笺偒銉?銉°兂銈?浜烘皸 http://walknrun.org/wp-logs/eq05dauee_8070mxtj09em_7836.html

 84. 涓哥煶鑷虎杌娿偡銉c儠銉堛儔銉┿偆銉栨姌銈娿仧銇熴伩

  少しでもリンクの上で、味方と一緒に闘いたい。
  涓哥煶鑷虎杌娿偡銉c儠銉堛儔銉┿偆銉栨姌銈娿仧銇熴伩 http://www.miljogartneriet.no/wc-logs/fw47teqtb_0365vdti81bp_5144.html

 85. viagra

  hcqiuc viagra

 86. 銈兗銈儶銉?銈点兂銈般儵銈?婵€瀹?鏈墿

  レトロなオールドサーファースタイルをベースにしながら、セクシーなシルエットとディテールを組み合わせたテイストは、上品かつラグジュアリーさを感じさせるセレブなサーフスタイルとして新たなジャンルを築き、注目を集める。
  銈兗銈儶銉?銈点兂銈般儵銈?婵€瀹?鏈墿 http://www.proyectamosautonomia.com/blogs/78qys8k60-19ih.html

 87. payday loans

  djwlyxg payday loans

 88. 銉忋儫銉儓銉?銈兗銈?銈兂銈?銈偐銉笺儎

  輸入国 台湾 発送元 海外倉庫より発送致します。
  銉忋儫銉儓銉?銈兗銈?銈兂銈?銈偐銉笺儎 http://www.aksaasansor.com/wp-content/Hamilton-20150608200646mp02bc28tr.html

 89. 銉忋儫銉儓銉?銈兗銈?gmt

  靴の表面に水を弾く撥水加工つきです。
  銉忋儫銉儓銉?銈兗銈?gmt http://soundspring.ge/wp-includes/SimplePie/Hamilton-201506100625356433268qy.html

 90. 涓哥煶 銉炪偆銈儵

  英文サンプル付き人気の例文辞書「会話作文英語表現辞典」(朝日出版社刊)より、約20,000 例文を収録。
  涓哥煶 銉炪偆銈儵 http://beritantt.com/wp-includes/ID3/maruishi-20150609191032imrtxox98cz.html

 91. 銈儹銉冦儎銈с儶銈?鏂拌=鍝?2014

  ワイドシート:シートの幅が広いから成長しても居住性バツグン。
  銈儹銉冦儎銈с儶銈?鏂拌=鍝?2014 http://www.cucinadelmondo.nl/wp-includes/ID3/daohang3-20150609105117vnwdbzs39pu.html

 92. 銉娿偆銈?銈ㄣ偄max

  現代の女性が必要とするリラックスナチュラルなニュアンスを感じさせるリラックス感のあるライン。
  銉娿偆銈?銈ㄣ偄max http://www.cidcasado.com/wp-content/airmax-20150609142049xqqejlo72rh.html

 93. 銈搞偋銉儫銉笺偣銈炽儍銉?2ne1

  LEAP”飛翔する・飛び跳ねる”というように、ブランドの服を身に着けることで、弾む気持ちになり、そしてより輝ける女性への手助けがメインテーマ。
  銈搞偋銉儫銉笺偣銈炽儍銉?2ne1 http://twentyfashion.com/wp-content/adidas-20150609151340shdaxol85nb.html

 94. yamaha pas銉併儯銈ゃ儷銉夈偡銉笺儓

  営業日の午前 9時までにご注文を頂きましたら、4営業日後に発送いたします。
  yamaha pas銉併儯銈ゃ儷銉夈偡銉笺儓 http://ceapracticar.com/wp-includes/yamaha-90473616255664kk.html

 95. 銉淬偅銉淬偅銈兂 璨″竷 涓夈仱鎶樸倞

  これは現実問題として大変なことは多々ありますが、基本は「楽しくてたまりませんがな!」です。
  銉淬偅銉淬偅銈兂 璨″竷 涓夈仱鎶樸倞 http://kosmetikgarten-roesch.de/maps/vivienne-jp11227store.html

 96. 鑷虎杌?瀛愪緵涔椼仜

  商品説明 【ハルタ】 303 ブラック☆ 丈夫さには定評のあるハルタの靴。
  鑷虎杌?瀛愪緵涔椼仜 http://www.seasonsofchangeinc.com/gallery/js/bike shop-jp65524store.html

 97. 銈儶銉炽儜銈?xz-1

  当店にてお取扱いさせて頂いてる商品に関しまして内容量、成分、中身には一切問題ございませんのでご安心してご利用下さい。
  銈儶銉炽儜銈?xz-1 http://canweliveinc.org/wc-logs/OLYMPUS_0046405_28-47xm.html

 98. 銉椼儹銉嗐偒 銉曘儵銈儐銈?89l

  2剤はコチラ↓Nキャラデコ オキサイド 02 [過酸化水素2]Nキャラデコ。
  銉椼儹銉嗐偒 銉曘儵銈儐銈?89l http://espectaculotv.com/wc-logs/ProtecA_7396619_97-70gx.html

 99. 銈ゃ儷銉撱偩銉炽儐 灏忕墿

  直接取りに来て頂いて引き取りOKです。
  銈ゃ儷銉撱偩銉炽儐 灏忕墿 http://whythetech.com/page/css/il bisonte-jp32398store.html

 100. 銉兂銈枫儯銉?鏃呰

  従来のコーヒーの概念とは一線を画す、まるでワインのようにフルーティーでテロワールを感じるほどの最高の一杯を作り出す。
  銉兂銈枫儯銉?鏃呰 http://www.tayloredsteel.com.au/gallery/Longchamp_2596893_54-51we.html

 101. 銉偆銈儙 jedi

  六角メッシュ: 履き口裏に非常に柔らかい六角メッシュを使用。
  銉偆銈儙 jedi http://kvk39.com/more/louis garneau-jp68600store.html

 102. 銉ㄣ偡銉€銈点偆銈儷

  そのため、インターネットというツールを用い、全国のお客様に温かみがあり癒し感覚の、アジアンやハワイアンテイストの雑貨や家具・照明・布類をご提案させていただいております。
  銉ㄣ偡銉€銈点偆銈儷 http://colherzinhadoces.com.br/wp-includes/SimplePie/City Bikes_2818761_62-47xn.html

 103. 銉兗銉夈儛銈ゃ偗 銈儹銈广儛銈ゃ偗 銉炪偊銉炽儐銉炽儛銈ゃ偗

  「【8/31〜ポイント10倍】【最終入荷 】アシックス【asics】ランニングシューズ GEL KAYANO 20 【ゲル カヤノ 20】 (レッド/ホワイト)【TJG923 2301】【8/31〜3000円以上で送料無料】」の「価格」「在庫状況」等は、ショップのロゴ、または「ショップへ」ボタンをクリックした後、必ず各オンラインショップ上でご確認ください。
  銉兗銉夈儛銈ゃ偗 銈儹銈广儛銈ゃ偗 銉炪偊銉炽儐銉炽儛銈ゃ偗 http://www.tekno9.com/wp-includes/ID3/City Bikes_5627033_67-39qz.html

 104. 琛椾箺銈婅嚜杌㈣粖銇娿仚銇欍倎

  ※形状【スーパーフライバック】 ・競泳モデルに近く背中が開いたカッティング。
  琛椾箺銈婅嚜杌㈣粖銇娿仚銇欍倎 http://www.servelite.com/gallery/js/Road bike-jp27197store.html

 105. 鍚夌敯銈儛銉?porter tanker

  ご不安なお客様はあらかじめお問い合わせの上お願い申し上げます。
  鍚夌敯銈儛銉?porter tanker http://talentiam.com/gallery/js/Porter-jp42317store.html

 106. 銈淬儰銉笺儷 hardy

  4色共通で裏側のカラーはダークブラウンです。
  銈淬儰銉笺儷 hardy http://www.whitefriarschristmasmarket.com/wp-includes/goyard_1682494_22-83bw.html

 107. 銉併儯銉笺儊 銉囥偅銉椼儹銉炪儍銉?銈ㄣ儨銉嬨兗

  本品をご使用する際に衣服が濡れる場合がありますのでご注意ください。
  銉併儯銉笺儊 銉囥偅銉椼儹銉炪儍銉?銈ㄣ儨銉嬨兗 http://design2network.dk/wp-includes/ID3/CHURCH’S_9216137_77-32nk.html

 108. 銈枫儨銉兗銉炪偊銉炽儐銉炽儛銈ゃ偗渚℃牸

  注文・商品の交換・到着日時の指定のメールにメールアドレスのみで、お名前、電話番号の記載がない場合は、処理を致しません運送会社からの商品引き取りを拒否なさった場合は、次回のご注文の発送は、振込みのみの対応になります今回発送品が送料無料品にかかわらず往復の送料と代引手数料分振込請求カート処理させて頂きます更新の遅れ等で、ご注文後に在庫切れのお返事を差し上げることもございます。
  銈枫儨銉兗銉炪偊銉炽儐銉炽儛銈ゃ偗渚℃牸 http://www.bogochristmastrees.com/gallery/js/chevrolet-jp22954store.html

 109. 琛椾箺銈?mtb 銇娿仚銇欍倎

  だって、店員さんが空ジョッキをそのまま置いといてくれれば良いのですが、持って帰ってしまうもんだから産物が無くなるでしょこんな感じで、ありふれたテーマの中で島宗先生がどのような面白い方法で記録をしたのか、臨床や研究のプロフェッショナルとしてはそこに共感したりヒントを得たりできるんだと思います俺、男子トイレで用を足しているとき、「用を足した後に手を洗う男性と手を洗わない男性の数」をいつも数えています口癖で「結局」と言いまくる女子学生の話を聞く際、その学生が「結局」と言う度にゼムクリップをつずつ並べたこともありました認知症の高齢者の「鼻歌」出現回数をカウントしたこともありました。
  琛椾箺銈?mtb 銇娿仚銇欍倎 http://neosinaps.com/abouts/Road bike-jp09264store.html

 110. 銈枫儐銈c偟銈ゃ偗銉?銇娿仐銈冦倢

  品番:K 1340日本バレーボール協会検定合格 材質本体:グラスファーバー製 6人制・9人制全バレーネット対応 上下白帯タイプバレーネットにも対応※正式な大会でのご利用の場合はバレーボール協会検定品以外はご使用できません。
  銈枫儐銈c偟銈ゃ偗銉?銇娿仐銈冦倢 http://cirquecarpediem.com/gallery/js/Road bike-jp22889store.html

 111. payday loans

  sfwlwcdu payday loans

 112. no prescription order viagra online

  qnfskjbx no prescription order viagra online

 113. fast payday loan

  bjnqgapo fast payday loan

 114. payday loans

  sbquiuks payday loans

 115. payday loans

  jxdcpg payday loans

 116. payday loans online

  ezrnki payday loans online

 117. payday loans

  vufzutw payday loans

 118. payday advance

  ubdjql payday advance

 119. order cialis

  sgyvrywx order cialis

 120. payday loans

  xdsuvwhg payday loans

 121. payday loans

  cestvith payday loans

 122. online payday loans

  lsutoj online payday loans

 123. payday loans

  ijjxaop payday loans

 124. Jihan

  niche job

 125. پرداخت قبض همراه اول

  I am forever indebted to you for this information.

Válasz